Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

Dion Fortune

Dion Fortune ( 1890 - 1945 )
Για τα βιογραφικά στοιχεία της Dion Fortune παραπέμπω στην παραπάνω ιστοσελίδα και στην μαγική ανάρτηση . Εδώ θα μεταφέρω ένα εκτεταμένο απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου της " Ψυχική αυτοάμυνα " που γράφτηκε γύρω στο 1930 :
" Έχω τη γνώμη πως οι ψυχικές επιθέσεις είναι συχνότερες απ' ότι συνήθως φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος ή ακόμα κι οι ίδιοι οι εσωτεριστές. Σίγουρα ο μέσος άνθρωπος δεν έχει καμία αντίληψη του τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις δυνάμεις του ανθρώπινου νου και βάζουν σα στόχο τους να τις εκμεταλλευτούν.
Είμαι πεπεισμένη ότι αυτός ο παράγοντας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μαγγανείας κι ήταν η πραγματική αιτία της καθολικής φρίκης κι απέχθειας που ένοιωθαν οι άνθρωποι για τις μάγισσες. Αυτές οι δυνάμεις ήταν πάντα γνωστές στους σπουδαστές του εσωτερισμού, αλλά στις μέρες μας είναι γνωστές και χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που θα δοκίμαζαν μια υπερβολική έκπληξη όταν ανακάλυπταν ποιοί είναι οι σύντροφοί τους σ' αυτή την τέχνη.
Σε πρόσφατο τεύχος ενός αμερικάνικου περιοδικού μέτρησα διαφημίσεις για εξήντα τρεις διαφορετικές τάξεις εκμάθησης ποικίλων μορφών νοητικής δύναμης. Δε θα ήταν τόσο δημοφιλή αν δεν είχαν αποτελέσματα. Ας εξετάσουμε κάποιες από αυτές τις διαφημίσεις να δούμε τι υπαινίσσονται και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα.
" Μεταδώστε τις σκέψεις σας σε άλλους. " Γράψτε μας για δωρεά φυλλάδιο. Τηλεπάθεια ή νοητικός ασύρματος."
" Έχετε προβλήματα υγείας, αισθηματικά, οικονομικά ; Τι θέλετε ; Ότι κι αν είναι, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να το αποκτήσετε. Δώστε μας την ευκαιρία γράφοντας στο " Σκορπισμένα Σύννεφα. " Εντελώς δωρεάν. Θα ενθουσιαστείτε. "
" Υπνωτισμός. Θα θέλατε να κατέχετε αυτή τη μυστηριώδη δύναμη που γοητεύει κι εντυπωσιάζει άνδρες και γυναίκες, επηρεάζει τις σκέψεις τους, ελέγχει τις επιθυμίες τους και σας κάνει απόλυτο κυρίαρχο κάθε κατάστασης ; Η ζωή είναι γεμάτη προκλητικές δυνατότητες γι' αυτούς που θα κατακτήσουν τα μυστικά της υπνωτιστικής επιρροής, γι' αυτούς που θ' αναπτύξουν τις μαγνητικές τους δυνάμεις.
Μπορείτε να υπνωτίσετε ανθρώπους στη στιγμή - γρήγορα σαν αστραπή - να κάνετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλον να κοιμηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας ή να διώξετε τον πόνο ή τα βάσανα. Το δωρεάν βιβλίο μας περιγράφει πως να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δύναμη για να βελτιώσετε τη θέση σας στη ζωή. Ωφελεί τους πάντες, δεν κοστίζει τίποτα. Το προσφέρουμε δωρεάν σαν διαφήμιση του οργανισμού μας."
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που επέλεξα ανάμεσα στα εξήντα τρία διαφημιστικά που μέτρησα στο συγκεκριμένο μόνο τεύχος ενός δημοφιλούς εβδομαδιαίου περιοδικού. Μεταφέρονται αυτούσια, παρέλειψα μόνο την διεύθυνσή τους.

Dion Fortune, Ψυχική αυτοάμυνα,
Ιάμβλιχος 1998
Ας εξετάσουμε τώρα τι φανερώνουν τα προαναφερθέντα διαφημιστικά από τη σκοπιά των ατόμων στα οποία δεν απευθύνονται, τα άτομα δηλαδή πάνω στα οποία υποτίθεται ότι ο αναγνώστης θέλει ν' αποκτήσει ισχύ. Ποιά θα ήταν η θέση τους αν ο τελευταίος παρέβαινε τη δέκατη εντολή κι επιθυμούσε τη γυναίκα του γείτονά του, το μοσχάρι του ή κάτι άλλο από τα υπάρχοντά του ;
Τι γίνεται αν υποθέσουμε ότι ο επιμελής σπουδαστής αυτών των μεθόδων θέλει κάτι που δεν του ανήκει ; Αν υποθέσουμε ότι βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά του νόμου ή αν νοιώθει πληγωμένος κι αποζητά εκδίκηση ή ακόμα επιδιώκει αυτή την ίδια τη δύναμη ; Ποιά είναι η τύχη των θυμάτων που προσφέρουν στο σπουδαστή της νοητικής δύναμης το υλικό για τα πειράματά του ; Πως νοιώθει εκείνος που εξουσιάζεται με τέτοιες μεθόδους και τι αποτελέσματα μπορεί τελικά να πετύχει ο ικανός πειραματιστής ; "
Πηγές στοιχείων : Dion Fortune, Ψυχική αυτοάμυνα, Ιάμβλιχος 1998 κι η ιστοσελίδα που ήδη αναφέρθηκε.