Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Πρόλογος - 3

Η πράνα
Η ζωτική δύναμη, την οποία μεταφέρει ο αέρας και μπαίνει στο σώμα μας με την αναπνοή, στην Ινδία ονομάζεται πράνα, στην Κίνα Τσι και στην Ιαπωνία Κι.
Jane Hope, Τι σημαίνει Πνεύμα
Isorropon , 2006
" Διηγήθηκα τούτη την ιστορία λεπτομερώς επειδή είναι ένα χρήσιμο παράδειγμα για τον τρόπο που μπορεί να γίνει κακή χρήση των λιγότερο γνωστών δυνάμεων του νου από κάποιο ασυνείδητο άτομο. Η προσωπική εμπειρία έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από οποιονδήποτε όγκο παραδειγμάτων βρίσκονται στις σελίδες της ιστορίας, όσο καλά τεκμηριωμένες κι αν είναι.
Αν μια τέτοια υπόθεση συνέβαινε στη διάρκεια του Μεσαίωνα, ο παπάς της ενορίας θα οργάνωνε κυνήγι μαγισσών. Μπορεί να θεωρούμε γελοία τα πρακτικά από τις δίκες μαγισσών, με τις ιστορίες για κέρινα ομοιώματα να λιώνουν πάνω από σιγοκαίουσες φλόγες ή για τη σταύρωση βατράχων ή την απαγγελία τελετουργικών στίχων. Αλλά αν κατανοήσουμε τη χρήση της δύναμης του νου, θ' αντιληφθούμε ότι τούτα ήταν απλώς βοηθήματα για τη συγκέντρωση του νου.
Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο κάρφωμα βελόνων σ' ένα κέρινο ομοίωμα κάποιου εχθρού και στο άναμμα καντηλιών μπροστά από ένα κέρινο ομοίωμα της Παρθένου. Το " Τα όπλα του πολέμου μας δεν είναι σαρκικά " ισχύει εξίσου τόσο γι' αυτούς που ασκούν τη Μαύρη Μαγεία όσο και για την Εκκλησία.
Η δική μου περίπτωση ανήκει περισσότερο στο χώρο της ψυχολογίας παρά του εσωτερισμού, αφού η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια εφαρμογή της δύναμης του υπνωτισμού γι' αθέμιτους σκοπούς. Την ανέφερα πάντως, επειδή είμαι πεισμένη ότι οι μέθοδοι υπνωτισμού χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη Μαύρη Μαγεία κι ότι, σε μεγάλο βαθμό, η τηλεπαθητική υποβολή είναι το κλειδί για τα φαινόμενά της. Παρ' όλο που δεν μου είν' ευχάριστο, αναφέρω την περίπτωσή μου επειδή μια στάλα εμπειρίας αξίζει όσο μια θάλασσα θεωρίας. Η εμπειρία μου με οδήγησε να ξεκινήσω τη μελέτη της αναλυτικής ψυχολογίας κι αργότερα του εσωτερισμού.
Από τη στιγμή που ήλθα σε επαφή με τις βαθύτερες όψεις της πρακτικής ψυχολογίας και με τη βοήθεια της ψυχανάλυσης μελέτησα την ανατομία του νου, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν σ' αυτόν πολύ περισσότερα πράγματα απ' όσα ανέφεραν οι αποδεκτές ψυχολογικές θεωρίες. Αντιλήφθηκ ότι στεκόμαστε στο κέντρο ενός μικρού κύκλου φωτός, το οποίο ρίχνει η ακριβής επιστημονική γνώση, αλλά γύρω μας υπάρχει μια τεράστια σφαίρα σκοταδιού, μέσα στην οποία κινούνται ακαθόριστες φιγούρες. Η επιθυμία κατανόησης λοιπόν των κρυμμένων αυτών νοητικών όψεων αποτέλεσε το έναυσμά μου για την μελέτη του εσωτερισμού. Και μέσα από τις εμπειρίες μου, έμαθα να ερμηνεύω τον εσωτερισμό υπό το πρίσμα της ψυχολογίας και την ψυχολογία υπό το πρίσμα του εσωτερισμού, με το ένα να αντισταθμίζει το άλλο.
.
Ο κόσμος του πνεύματος
Οι περισσότερες πνευματικές παραδόσεις αναγνωρίζουν την ύπαρξη χώρων πέρα από τον υλικό κόσμο. Κάποιες παραδόσεις θεωρούν τους χώρους αυτούς προσβάσιμους μόνο μετά τον θάνατο, όταν η ψυχή απελευθερώνεται σπό τα δεσμά του σώματος. Άλλες, ιδιαίτερα εκείνες των σαμάνων, θεωρούν ότι είναι δυνατόν να γίνονται ταξίδια μεταξύ αυτών των χώρων κατά τη διάρκεια της ζωής - συχνά σε όνειρα ή σε κάποιες καταστάσεις έκστασης - με τη βοήθεια πνευματικών βοηθών.
Η εγγύτητα του πνευματικού με τον υλικό κόσμο, ειδικά σε ορισμένες περιόδους του χρόνου, έχει διφορούμενο χαρακτήρα σε πολλές θρησκείες. Ο πνευματικός κόσμος παρίσταται σαν πηγή γνώσης, παρηγοριάς ή θεραπευτικής σοφίας. Όμως, το ταξίδι σε άλλους χώρους αντιμετωπίζεται σαν κάτι επικίνδυνο, που για να το επιχειρήσει κανείς, είτε κατά τη ζωή είτε μετά τον θάνατο, απαιτείται η κατάλληλη πνευματική προετοιμασία.
Jane Hope, Τι σημαίνει Πνεύμα
Isorropon , 2006
Λόγω της εξειδικευμένης γνώσης μου με πλησίασαν άνθρωποι που υποπτευόταν ότι είχαν πέσει θύματα ψυχικής επίθεσης κι η εμπειρία τους ενίσχυσε και συμπλήρωσε τη δική μου. Επιπλέον, υπάρχει γύρω από το θέμα μια σημαντική φιλολογία που μπορεί να βρεθεί σε μέρη που κανείς δεν περιμένει - τις αναφορές της λαϊκής παράδοσης και της εθνολογίας, στα Επίσημα Πρακτικά των δικών των μαγισσών, ακόμη κι υπό μορφή μυθιστορήματος. Αυτές οι ανεξάρτητες αναφορές από ανθρώπους που ουδόλως ενδιαφέρονται για τα ψυχικά φαινόμενα, επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις εκείνων που βίωσαν εσωτερικές επιθέσεις.
Από την άλλη μεριά, οφείλουμε να διακρίνουμε πολύ προσεκτικά μεταξύ ψυχικής εμπειρίας κι υποκειμενικής παραίσθησης. Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το άτομο που αναφέρει κάποια ψυχική επίθεση δεν ακούει τις αντηχήσεις των δικών του διχασμένων συμπλεγμάτων. Η διάκριση ανάμεσα στην υστερία, την παραφροσύνη και την ψυχική επίθεση αποτελεί ένα εξαιρετικά λεπτό και δύσκολο εγχείρημσ, αφού πολύ συχνά η περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρη και παρουσιάζει περισσότερα του ενός στοιχεία.
Μια έντονη ψυχική επίθεση προκαλεί νοητικό κλονισμό και τούτος αφήνει το θύμα της ανοιχτό σε επιδρομές από το Αόρατο. Όταν ερευνούμε μια υποτιθέμενη εσωτερική επίθεση, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη αυτούς τους παράγοντες. Συνεπώς, το έργο μου μέσα από τις ακόλουθες σελίδες δεν είναι μόνο να υποδείξω τις μεθόδους ψυχικής άμυνας, αλλά και τις μεθόδους ορθής διάγνωσης.
Κυκλοφορεί τέτοιος όγκος εσωτερικής γνώσης στον κόσμο, ανάμεσά μας συμβαίνουν τόσα πράγματα σαν κι αυτά που περιγράφονται σε τούτες τις σελίδες, δίχως να τα αντιλαμβανόμαστε και να τα υποπτευόμαστε, ώστε γίνεται απολύτως αναγκαίο οι καλόβουλοι άνθρωποι να διερευνήσουν τις δυνάμεις αυτές τις οποίες κακόβουλοι άνθρωποι έχουν διεστρεβλώσει για να ικανοποιήσουν τους ιδιοτελείς τους σκοπούς. Αυτά τα πράγματα είναι παθολογικά φαινόμενα της μυστικιστικής ζωής κι αν γίνουν καλύτερα κατανοητά, πολλές τραγωδίες μπορούν ν' αποφευχθούν.
Σκοπός του βιβλίου μου δεν είναι να σας κάνει ν' ανατριχιάσετε. Αντιθέτως, έχει σχεδιαστεί σαν μια σοβαρή συνεισφορά σε μια ελάχιστα κατανοητή πλευρά της ψυχοπαθολογίας, που μερικές φορές χρησιμοποποιείται για εγκληματικούς σκοπούς. Απευθύνεται στους σπουδαστές του εσωτερισμού και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν κατανοούν και προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο.
Κύριος στόχος μου είναι ν' ανοίξω τα μάτια των ανδρών και των γυναικών γύρω από τη φύση των δυνάμεων που ενεργούν πίσω από την επιφάνεια της καθημερινής ζωής. Η χάρη του Θεού μας προστατεύει, σε καθέναν όμως από μας μπορεί να τύχει να σπάσει η λεπτή κρούστα του φυσιολογικού και να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτές τις δυνάμεις. Αν καταφέρω να προσφέρω την απαραίτητη για την προστασία γνώση, τότε ο στόχος μου θα έχει εκπληρωθεί."
Πηγές στοιχείων : Dion Fortune, Ψυχική αυτοάμυνα, Ιάμβλιχος 1998 και το βιβλίο που ήδη αναφέρθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: